Teppo Salakasta musiikkineuvos

1.7.2020

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on myöntänyt musiikkineuvoksen arvonimen muusikko ja pedagogi Teppo Salakalle.

Salakka on monipuolinen, aktiivinen ja innostava musiikin ammattilainen.

Hänen soittimiaan ovat klarinetit, saksofonit, piano ja kosketinsoittimet, tuuba, kitara, harmonikka sekä sähköbasso.

Salakka on toiminut opettajana sekä Sibelius-Akatemiassa että muissa musiikkialan oppilaitoksissa. Erityisalueensa klarinetinsoiton lisäksi Salakka on perehtynyt kuoronjohtoon, musiikkipedagogiikan eri alueisiin, sekä syvällisesti useaan musiikin tyylilajiin. Nykyisessä tehtävässään Vantaan musiikkiopiston puhallinmusiikin lehtorina hän on ollut vuodesta 1986. Tehtävään kuuluu myös orkesterisoiton kouluttaminen ja johtaminen.

Salakka on aktiivinen kuorojen ja orkestereiden yhteistyön edistäjä. Nykyisin hän johtaa Keravan Mieslaulajia (vuodesta 1999), Järvenpään Mieslaulajia (2020), sekä porvoolaista Runebergskören BSB -mieskuoroa. Aiemmin hän on johtanut mm. mieskuoro Vantaan Laulua ja sekakuoro Kilven Kuoroa. Näiden ohella hän on lauluyhtyeiden Bulevardin Taxin ja Tixie Jiven kantava voima sekä mukana useissa eri yhtyeissä.

Salakka on toiminut merkittävässä asemassa myös valtakunnallisella tasolla. Hän toimi neljä vuotta Suomen Mieskuoroliiton musiikkilautakunnan jäsenenä ja liiton taiteellisena johtajana.

Salakka on säveltäjä ja sovittaja. Hänen säveltämiään ovat muun muassa Eelis Artellin runoihin perustuvat juomalaulut "Dionysos" ja "Hiprakassa" mieskuorolle, sekä sarja "Kolme karjalaista kansanrunoa karhusta" sekakuorolle. Teppo Salakka on saanut sävellyskilpailuvoittoja ja palkintosijoja kotimaisissa kilpailuissa.

Salakka on ollut eri rooleissa johtamiensa kokoonpanojen levytyksissä. Solistina hänen merkittävin levytyksensä on cd "Fragmented Visions", maailman ensimmäinen klassinen kontra-alttoklarinetin kokonaislevytys (2017).

Erityistä lisäarvoa kuorojen väliselle yhteistyölle tuo Salakan molempien kotimaisten kielten täydellinen hallinta. Salakka asuu Sipoossa.